lørdag 2. juli 2011

Marisko

Marisko ( Cypripedium calceolus), tøffel, fruesko, Jomfru Marias gullsko. I Sverige heter den guckusko. Denne vakre og sjeldne orkideen har mange navn. Det er den største og flotteste av alle våre ville orkidèer. Den finnes ikke veldig mange steder, da den stiller store og spesielle krav til leveområder. I Engerdal finnes den bare på noen få steder.
Mariskoen er fredet etter Naturvernloven, og den står oppført på den norske Rødlista som "nær truet." Den står også på den internasjonale fredningslista til Bernkonvensjonen og på CITES sin liste over arter det er forbudt å drive handel med. Vi har derfor et særskilt ansvar for å ta vare på denne sjeldne og flotte orkidèen. Den er svært sårbar overfor forandringer i miljøet slik som skogsdrift og hyttebygging feks.
Vi får nyte synet av den der den finnes!
7 kommentarer:

 1. Tøft! Et par nye vinkler og spennende perspektiv her :-) Liker særlig godt de to siste her.

  SvarSlett
 2. En flott og staselig orkide dette, fine vinkler med bra variasjon i bildene. Artig med vidvinkelbildet hvor man ser litt mer av vokseplassen...

  SvarSlett
 3. Fin serie av en blomst jeg aldri har sett "live".
  Enig med Tore, spennende vinkel på det nest siste bildet!

  SvarSlett
 4. Så fin blomst som du har fått kjempebra bilder av. De to første var flotte makrobilder.
  Tror ikke jeg har sett denne før. Flott innlegg.

  SvarSlett
 5. Herlig serie. Du varierer vinkel, farger, komposisjon og presenterer planten på en utmerket måte. Flott jobba!

  SvarSlett
 6. Tusen takk for kommentarene! Det er ikke lett å komme på noe nytt, en har lett for å gå i opptråkkede spor. Det meste er vel prøvd før, men en må jo prøve litt variasjoner hvertfall! ;-)

  SvarSlett
 7. Jeg falt for bilde nr tre,veldig vakkert.Bra bilder de andre også.

  SvarSlett