lørdag 30. oktober 2010

Skøytetur i Rogens naturreservat

I går utrustet jeg en ekspedisjon på skøyter til ødemarker i utlandet. Nærmere bestemt Rogens naturreservat i Sverige. Sammen med to innfødte, Arvid og Björn reiste vi til Käringsjön i Jämtland der vi ble godt mottatt av Per Roger Wiberg, som bor der i villmarka med sin familie året rundt.
Området vi ville skøyte i består av en labyrint av sjøer og tjern nord for den store innsjøen Rogen. Et område som grenser inntil Femundsmarka nasjonalpark på den norske siden. Sammen med flere områder med ulik grad av vernestatus utgør dette et veldig stort vernet villmarksområde. Distriktet er jo viden kjent for sine fantastiske fiske-, padle- og vandremuligheter. Og, naturligvis, et flott område for skøyting når forholdene ligger til rette for det. Slik som i år! Vi hadde en flott dag, og tilbakela ca 25 km tilsammen på "sjøhoppingen" vår. Timingen med været kunne ikke vært bedre, for da vi kom tilbake startet det å snø..
Alle bildene er tatt med Canon G11 kompaktkamera.
Et kartutsnitt av området vi ferdes i. Vi startet ved gården Käringsjön i høyre kant og surret rundt i det meste av området som er gjengitt her.
Björn og Arvid legger ivei utover Käringsjön.
Det var åpent vann noen steder.
Björn studerer kartet. En måtte være nøye for å navigere riktig i denne labyrinten.
Mange korte turer over land.
Vi slo oss sammen med hyggelige Åke og Edith fra Sundsvall. Her er Åke med Bustvålen i bakgrunnen.

Mot vest, mot vest! Skedbrofjellet i bakgrunnen.

Norge, mitt Norge! Sylvola og Grøthogna. Tror det må bli Litjvonsjøvola foran.

Bane for båt og kanotransport mellom Uthussjön og Källsjön.

Arvid og Edith på hjemvei.

3 kommentarer:

  1. Steike! Jeg har alltid hatt så lyst til å utforske akkurat det området, med alle de små, mer eller mindre sammenhengende sjøene. Er det greit å komme seg inn dit? Er isen trygg?

    SvarSlett
  2. Ja, så lenge det er bart kan du kjøre bil inn til Käringsjöen mot en mindre avgift. Det er ca 15 mil fra Drevsjø. Isene er stort sett trygge. Det hadde blitt noen vindråker, og det var noe tynnere is enkelte plasser. Men hvordan regnværet påvirker isen der er jeg usikker på. De ligger på ca 780m, 100 meter høyere enn Drevsjø. Her har isen blitt noe tynnere det siste døgnet visstnok(har ikke målt sjøl).

    SvarSlett
  3. Ser ut som en svært flott tur!

    SvarSlett